Δελτίο Τύπου Ημερίδας Έναρξης

entypo-2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μνημεία και επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Ημερίδα στα Τρίκαλα το Σάββατο

 

 

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπιες της έχουν κάνει την παρουσία τους σε όλους μας. Το προσεχές Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 στα Τρίκαλα, πάνω στο θέμα αυτό, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα έναρξης του Έργου με τίτλο: «Κλιματική Μνημοσύνη. Σχεδιασμός και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές “ασκηταριά” Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη στο Τρίκαλα».  

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείου και αφορά τον σχεδιασμός και την υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές “ασκηταριά” Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη. Θα υλοποιηθεί από την ΑΜΚΕ «Πήλιον Όρος», με την συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Κέντρο Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη του Δήμου Τρικκαίων και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Η Ημερίδα οργανώνεται από το Μουσείο Τσιτσάνη, στον χώρο του και αρχίζει ώρα 9:30 το πρωί, το προσεχές Σάββατο 30 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες και περιγραφή όλων των Δράσεων που θα υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα θα έχει χαιρετισμούς από τους επίσημους όπως: τον Υπουργό Περιβάλλοντος κο Σκρέκα, τον Θεσσαλό Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κο Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κο Αγοραστό, τον Δήμαρχο Τρικκαίων και οικοδεσπότη Δημήτρη  Παπαστεργίου.

Στην συνέχεια το πρόγραμμα της Ημερίδας διαμορφώνεται ως εξής:

Οι Δρ Αθηνά Αργυροπούλου Διαχειρίστρια και Κωνσταντίνος Α. Μοράρος MSc Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, πού είναι Συντονιστής  του Έργου, θα παρουσιάσουν τις Δράσεις του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη».

Ο  Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης, θα μιλήσει με θέμα: Οι μη καταστροφικές μέθοδοι ως εργαλείο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Συμμετοχή του Πανεπιστημίου ΠΑ.Δ.Α. στο Έργο.

Η Δρ Σταυρούλα Σδρόλια Αρχαιολόγος -Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, θα μιλήσει με θέμα: Προσεγγίσεις για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Μνημεία – Το παράδειγμα των Ασκηταριών Πυθίου.

Η Γρηγορία Καρατζούνη MSc Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος, Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα: Μουσεία: «θεματοφύλακες» της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ένα κλίμα που διαρκώς αλλάζει.

Η Μερόπη Κατσαντώνη MSc Συντηρήτρια έργων τέχνης, Μεταπτυχιακό στις Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες, υποψ. Διδάκτωρ ΠΑ.Δ.Α., θα μιλήσει με θέμα: Κλιματική Αλλαγή και Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο Κωνσταντίνος Σκριάπας Οικονομολόγος, Διαχειριστής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, θα μιλήσει με θέμα: Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών στο Έργο.

Και ο Στέλιος Καραγιώργος Διευθυντής Μουσείου Τσιτσάνη, θα μιλήσει με θέμα: Η Συμβολή του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στο Έργο.

Στην συνέχεια θα γίνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις και συζήτηση.

Το Έργο «Κλιματική Μνημοσύνη» πραγματεύεται το μείζον θέμα που είναι η ανάγκη διάσωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Μελέτες περίπτωσης του εν λόγω έργου αποτελούν πολιτιστικά μνημεία διαφορετικού ενδιαφέροντος και είναι τα ασκηταριά της Λάρισας, τα μουσειακά αντικείμενα του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη και της Πινακοθήκης – Γλυπτοθήκης Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη του Δήμου Τρικκαίων.

Το Έργο δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο συνεχώς μεταβάλλεται. Απώτεροι στόχοι αποτελούν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πολιτισμό για τις συνέργειες περί προστασίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και η προσέλκυση νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αυξήσουν τις γνώσεις στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και να διευρύνουν τις δεξιότητές τους στη διατήρηση αυτών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Προσδοκά στη διάσωση   και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στην περιοχή των Τρικάλων και της Λάρισας αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι άμεση η ανάγκη της γνώσης, εμπειρίας, ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού, των μαθητών και καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και των επαγγελματιών και ειδικών του πολιτισμού στο θέμα της πρόληψης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η “Κλιματική Μνημοσύνη” αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους. Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι η Ημερίδα οργανώνεται από το Μουσείο Τσιτσάνη που και την φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του.