Πρόσκληση για σεμινάριο εκπαιδευτικών – Τρίκαλα

prosklisi-gia-sem-ekpaid

Πρόσκληση

για συμμετοχή στο

«1ο Βιωματικό Σεμινάριο για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά»

ΔΡΑΣΗ 5

Αφορά :

Είκοσι Eκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων

Συμμετοχή δωρεάν

Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Απριλίου 2022.

Μουσείο Τσιτσάνη Βενιζέλου -Καρδίτσης 1 Τρίκαλα 421 00

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προστασίααπό την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές «Ασκηταριά» Λάρισας, καθώς καιστην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του ΜουσείουΤσιτσάνη στα Τρίκαλα», που χρηματοδοτεί το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Έχει ως στόχο την  ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Το Έργο  «Κλιματική Μνημοσύνη» δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.

Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους.

Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικήςκοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα βιωματικά αυτά σεμινάρια θα δώσουν πολύτιμες γνώσεις και  εμπειρίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο προστασίαςτης.

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί  από ειδικούς επιστήμονες με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.

Ώρες Εργαστηρίου:

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 και ώρες 17.00-20.30 

Σάββατο 2 Απριλίου  2022  και ώρες 15.00-17.00

Το Βιωματικό Σεμινάριο απευθύνεται σε Είκοσι (20) Eκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων
ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και μαθητών του Λυκείου.

 Η συμμετοχή είναι δωρεάν και  περιλαμβάνει:

  • υλικό του σεμιναρίου σε ηλεκτρονική μορφή
  • χρήση λογισμικού
  • χρήση εργαστηριακών οργάνων
  • Βεβαίωση παρακολούθησης

Εκπαιδευτές Εργαστηρίου: Καθηγητές ΑΕΙ,Επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ανεξάρτητοι ερευνητές

Εξοπλισμός Εργαστηρίου: Θα διατεθεί  για την εκπαίδευση εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Τρόπος συμμετοχής: Επειδή η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (15 άτομα), απαιτείται να συμπληρώσετε έγκαιρα τη φόρμα συμμετοχής στο Link: https://forms.gle/FuUorfZXeefB4N8p6

Η συμμετοχή σας μπορεί να γίνει και μέσω ΖΟΟΜ, το LINK  θα ανακοινωθεί σε όσους εγγραφούν.

Θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύουν από το ΕΟΔΥ  τις μέρες  της διοργάνωσης.

Το Σεμινάριο αυτό  εντάσσεται στη Δράση 5 του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει τίτλο: «Οργάνωση βιωματικών σεμιναρίων για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά» , είναι το 1ο από τρία προγραμματισμένα Σεμινάρια  και Φορέαςς υλοποίησης είναι το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη.

Πληροφορίες: 24310-77977 , e-mail: tsitsanis@trikalacity.gr

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση :  Δρ. Θεόδωρος Γκανέτσος καθηγητής

Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής – Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ

Τηλ: +30 210 538 1443, ganetsos@uniwa.gr

Συνημμένα:Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου