Πρόσκληση για 2ο Βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών – Τρίκαλα

2ο Βιωματικό σεμινάριο Τρίκαλα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

για συμμετοχή στο

«2o Βιωματικό Σεμινάριο για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά»

ΔΡΑΣΗ 5  Έργου «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ»

Αφορά :

Είκοσι Eκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Τρικάλων

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΩΡΕΑΝ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ώρες 15.00-21.00

Μουσείο Τσιτσάνη Βενιζέλου -Καρδίτσης 1 Τρίκαλα 421 00

Σας ενημερώνουμε ότι το Κέντρο έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή των τοιχογραφιών στις σπηλιές «Ασκηταριά» Λάρισας, καθώς και στην παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των μουσειακών αντικειμένων του Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα», που χρηματοδοτεί το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Έχει ως στόχο την  ανάπτυξη και εφαρμογή, πολιτικών και δράσεων για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι υπόλοιποι εταίροι του Έργου είναι η ΑΜΚΕ «ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ» (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος και Επιστημών.

 

Το Έργο  «Κλιματική Μνημοσύνη» δίνει μεγάλη έμφαση στις μεθόδους διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών και προστασίας τους εν γένει, καθώς το κλίμα, στον ευρωπαϊκό και κατ’ επέκταση ελλαδικό χώρο, συνεχώς μεταβάλλεται.

Αποτελεί την πρώτη εστιασμένη δράση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην προληπτική συντήρηση τους.

Προβλέπεται, να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα του έργου θα τεθούν υπόψη της επιστημονικής κοινότητας (δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά ή/και συνέδρια), συνεισφέροντας στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και για την ευαισθητοποίηση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του Έργου το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη θα πραγματοποιήσει τρία βιωματικά σεμινάρια , με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Α/Βάθμιας και 2/Βάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Τρικάλων, με σκοπό να δοθούν  πολύτιμες γνώσεις και  εμπειρίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο προστασίας της.

 

Ήδη, πραγματοποίησε το 1ο Σεμινάριο τον Απρίλιο 2022 , με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Α/Βάθμιας και 2/Βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ σχεδιάζει να  πραγματοποιήσει το 2ο , την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 .

 

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί  από ειδικούς επιστήμονες με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο και θα δοθούν ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. .

 

Ώρες Σεμιναρίου:

Παρασκευή  25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2022 και ώρες 15.00-21.00

 

Το Βιωματικό Σεμινάριο απευθύνεται σε Είκοσι (20) Eκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Τρικάλων.

 Η συμμετοχή είναι δωρεάν και  περιλαμβάνει:

  • υλικό του σεμιναρίου σε ηλεκτρονική μορφή
  • χρήση λογισμικού
  • χρήση εργαστηριακών οργάνων
  • Βεβαίωση παρακολούθησης

Εκπαιδευτές Εργαστηρίου: Καθηγητές ΑΕΙ, Επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ανεξάρτητοι ερευνητές

Εξοπλισμός Εργαστηρίου: Θα διατεθεί  για την εκπαίδευση εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Τρόπος συμμετοχής: Επειδή η εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (20 άτομα), απαιτείται να συμπληρώσετε έγκαιρα τη φόρμα συμμετοχής στο Link: https://forms.gle/crnAx5v9ZN6ew1Gk6

Η συμμετοχή σας μπορεί να γίνει και μέσω ΖΟΟΜ, το LINK  θα ανακοινωθεί σε όσους εγγραφούν.

Θα ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύουν από το ΕΟΔΥ  τις μέρες  της διοργάνωσης.

 

Το Σεμινάριο αυτό  εντάσσεται στη Δράση 5 του Έργου «Κλιματική Μνημοσύνη», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει τίτλο: «Οργάνωση βιωματικών σεμιναρίων για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομιά» , είναι το 2ο από τρία προγραμματισμένα Σεμινάρια  και Φορέας υλοποίησης είναι το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη .

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση :

Δρ Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.)

Πρόεδρος του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης

Τηλ: +30 210 538 1443 /6945-273390, Email: ganetsos@uniwa.gr.

 

Το  Σεμινάριο πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το  Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας PlaTTO του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

 

Όλες οι λεπτομέρειες του Έργου στην επίσημη ιστοσελίδα

https://klimatiki-mnimosini.gr/

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ –ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής στο Link  https://forms.gle/crnAx5v9ZN6ew1Gk6

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΤΗΛΕΦ: 24310-77977 , EMail: tsitsanis@trikalacity.gr